Ange e-post för det konto som du önskar återställa lösenord för.

Ett mail med instruktioner för återställning av lösenord har skickats till {{data.email}}

{{errorMessage}}

Logga in

Du är nu registrerad

Logga in för att spara produkter och material i dina listor.

Lösenordet är för svagt

{{errorMessage}}

Frida Malm | Tävlar mot världseliten i plattsättning

 

Vi har haft möjligheten att prata med Frida Malm. Frida var med och tävlade i Yrkes SM 2022 och det blev starten för en spännande period av tävlingar och resor då Frida blev en del av Sveriges Yrkeslandslag och tävlar i plattsättning. Vi var nyfikna på hur det var att tävla i plattsättning och visst finns det ingen bättre att fråga än just Frida, som både tävlat i SM, EM och snart också i VM.

 

 

Hej Frida, berätta lite om dig själv! Hur kommer det sig att du ville bli plattsättare?

 

Jag är 21 år gammal och bor i Piteå. På fritiden tycker jag om att ägna mig åt styrketräning och köra snöskoter. Allt började med att jag valde Bygg-och anläggningsprogrammet på gymnasiet och sedan inför år 2 så valde jag mur och plattsättning.

Jag har alltid tyckt att det varit kul att arbeta praktiskt och tror att det var just det som gjorde att jag fastnade för plattsättning. Jag drivs av att göra ett snyggt och prydligt jobb som sedan också representeras i slutprodukten. Jag har alltid varit väldigt noggrann och ordningsam, tror att det också kan vara anledningar till att detta yrke passar mig så bra.

 

Hur kommer det sig att du deltog i Yrkes-SM?

Efter att jag hade tagit studenten och arbetat ungefär ett år så ringde min gymnasielärare Andreas Markstedt mig och frågade om jag inte ville vara med och tävla, något jag inte kunde tacka nej till såklart.

 

Hur var det då, att vara med att tävla?

Det var en stor utmaning, jag har aldrig tävlat i något liknande. Men det var väldigt roligt och gav mig blodad tand på att tävla mer.

 

Hur var din upplevelse första gången du var med och tävla? Hur förberedde du dig?

Inför min första tävling hade jag inte tränat så mycket, min förberedelse var väl mest att jag satte plattor på jobbet. När jag efter första tävlingen började tävla vidare så började jag träna mer med de olika verktygen som används i de olika momenten. När jag arbetar använder jag i princip bara en vanlig kakel skärare, men under tävlingar så använder man massa olika typer av glasskärare, tänger, sågar mm. Jag fick också möjligheten att börja träna på Strömbackaskolan, i Piteå, i deras lokaler. Under mina träningspass brukar jag göra gamla ritningar som har varit med på tidigare tävlingar.

 

Utöver att du valde att tävla vidare och började träna mer, vad hände efter din medverkan i SM?

Det har hänt mycket. Jag har både tittat och deltagit på flera tävlingar.

Efter att jag var med och tävlade i SM fick jag flyga ner till Italien och titta på VM i plattsättning. Det var jättelärorikt, se hur de andra tävlade och vilka tekniker de använde sig utav.

Jag var också med och tävlade i de danska mästerskapen, där kom jag på en tredjeplats. Jag tävlade också i Schweiz i en partävling, då tävlade jag tillsammans med Filip Sandgren (som tidigare tävlat i VM) och vi kom på 6e plats.

Efter det var det dags för EM i Gdansk, Polen där jag kom på en 6e plats. Kort där efter var det vidare till nästa tävling, som var de franska mästerskapen, där kom jag också på en 6e plats.

Den tävling som varit längst bort var den jag genomförde i december. Då flög jag, Mattias Andersson och Anderas Markstedt till Kina. Där kom vi på en andra plats!

 

Vi förstår att det verkligen har varit fullt upp och många fantastiska händelser. Har du något extra minnesvärt ögonblick att dela med dig av från tävlingstiden?

Det största ögonblicket från den här tiden var när jag efter tre dagars hårt slit på EM lyckades bli klar med hela projektet. De var en superskön känsla och jag var otroligt nöjd med min insats. Sen var också såklart tävlingen i Kina väldigt häftig.

 

Har din erfarenhet av alla dessa tävlingar bidragit till din professionella utveckling som plattsättare?

Absolut! All träning och tävling har gjort att jag både blivit både snabbare och mer skicklig som plattsättare.

 

Vad tar du med dig för lärdomar från dina tävlingar?

Att ingenting är omöjligt och att med hårt slit och ett bra pannben går det bra! Det är det jag tar med mig inför VM.

 

 

 

Vad skulle du ge för tips till dem som ska vara med och tävla för första gången i år?

Försök planera tiden väl, skulle jag säga. De kan ställa sig in på också redan innan att det kommer komma problem längst vägen, men det gäller att bara försöka släppa dem och gå vidare. Till exempel, hinner du inte kapa en platta så är det bättre att du sätter dit den hel än att inte sätta dit något alls.

Sen såklart, se till att ha kul. Det låter kanske klyschigt men se till att njuta! Du kommer förmodligen aldrig få uppleva något liknande igen och dessa tävlingar blir till resor som du har med dig hela livet.

 

Utanför alla tävlingar, ser du några nya trender eller innovationer som påverkar plattsättningsbranschen?

Bra fråga, men storformat är väl helt klart en trend som pågått nu ett tag.

Det hade varit kul om det blev mer populärt med olika mönster av plattor. Tror nog det skulle vara något som hade kunnat bli en trend, men tror inte folk har koll på att du i princip kan göra vad som helst med keramiska plattor.  Jag hoppas på att någon gång få ett jobb där jag kan nyttja mina kunskaper kring att skära ut olika mönster – en gång fick jag göra en fågel. Det blev väldigt häftigt!

 

Avslutningsvis, vilka råd skulle du ge andra unga plattsättare som överväger att följa dina fotspår inom plattsättning?

Jag skulle säga ha tålamod, det tar tid att bli snabb och duktig. Men så länge man har viljan att lära sig kommer man komma långt. Viktigast är att vara noggrann i början, farten kommer med tiden.

 

Vi tackar Frida för att hon ville ställa upp och berätta om hur det är att tävla i plattsättning och vi passar på att önska henne stort lycka till i VM som utspelar sig i september 2024 i Lyon.