Ange e-post för det konto som du önskar återställa lösenord för.

Ett mail med instruktioner för återställning av lösenord har skickats till {{data.email}}

{{errorMessage}}

Logga in

Du är nu registrerad

Logga in för att spara produkter och material i dina listor.

Lösenordet är för svagt

{{errorMessage}}

hero

Klassisk platta i modern tolkning

Klassisk men modern, ljus men smutstålig. Favoritplattan UNI blev det självklara valet när konstnären Emilia Ilke skulle renovera sitt badrum. Den uppfyllde alla krav – från färg och form till funktionalitet.

Emilia Ilke, som till vardags jobbar som konstnär, visste precis vad hon ville ha när hon och hennes sambo stod i kast med att renovera badrummet.

– Vi bor i ett 50-talshus och jag ville att känslan och arkitekturen i badrummet skulle matcha med resten, men utan att bli för mycket retro. Mer som en liten flirt med 50-talet, med inbyggt badkar och tidstypiska lampor.

”Badrummet ska vara mer än ett badrum, för mig är det en plats för egentid och avslappning”

Det var också viktigt att badrummet fick en ljus och behaglig färg. Emilia ville ha en lugn, skön grund att bygga på som istället gav möjlighet att sätta en mer personlig prägel genom inredningen.

– Jag gillar att ha konst även i badrummet och vill gärna hänga upp någon tavla där. Men också sätta in en hylla där man kan ha tvålar eller doftljus, estetiskt vackra saker som är fina att titta på, säger Emilia.

Samma platta på väggar och golv

Det var inte bara utseendet som var viktigt. Det fanns flera praktiska faktorer som skulle vägas in. Eftersom visionen var ett enhetligt badrum med samma platta på både väggar och golv såg kraven lite annorlunda ut. UNI Ivory uppfyllde allt från färg till funktion.

– Vi ville ha en matt platta eftersom det både är snyggt och blir bättre halkskydd på golvet. Vi valde en klinker då det behövde vara slitstarkt och man inte behöver vara lika rädd om det. Dessutom är det en platta som tål golvvärme, säger Emilia.

Att hitta rätt färg och nyans kan också vara en utmaning och urvalet är stort.

UNI fanns i precis den nyans som vi var ute efter. Enligt mig är det den perfekta matta beige tonen – fin och ljus men också smutstålig. Ska man ha det på golvet behöver det vara en lite mer tacksam färg. Vi ville hitta en variant som inte kändes tråkig, men inte heller rörig eller för dominant.

Neutralt och hållbart med stil

Den valda plattan kändes som ett säkert val för både Emilia och hennes sambo.

– Detta är klassiskt men ändå nytt, något som håller över tid. Inte supervågat eller jättekonstigt men snyggt, enkelt och stilrent. En färg som både vi och även nästa skulle tänkas gilla.

Hållbarhet och kvalitet är något som är viktigt för Emilia och ett tema som återfinns genomgående i hennes hem.

– Jag tycker om att köpa begagnat, alltifrån konst och möbler till ljusstakar och keramik. Vi försöker undvika slit och släng, det vi köper stannar länge, säger Emilia.

Det stora grundarbetet i badrummet är färdigt och nu ska den sista touchen på plats med hyllor, förvaring och mjuka, mysiga handdukar.

– Jag är ute efter det där harmoniska, härliga intrycket. Badrummet ska vara mer än ett badrum, för mig är det en plats för egentid och avslappning, säger Emilia.

Faktaruta:
Namn: Emilia Ilke
Bor: I en gammal skola från 50-talet på Hägerstenåsen söder om Stockholm
Gör: Jobbar som konstnär och stylist
Inspireras av: Sin egen bucketlist
Inredningsstil: Ljust och enhetligt med vackra detaljer
Favoriter i hemmet: Konst och loppisfynd
Följ Emilia på Instagram