Ange e-post för det konto som du önskar återställa lösenord för.

Ett mail med instruktioner för återställning av lösenord har skickats till {{data.email}}

{{errorMessage}}

Logga in

Du är nu registrerad

Logga in för att spara produkter och material i dina listor.

Lösenordet är för svagt

{{errorMessage}}

Tips & Trix | Så underhåller du din fogar

 

Kakel och klinker är populära val i hemmet för deras hållbarhet och estetik, men för att dessa ytor ska behålla sitt vackra utseende över tid krävs rätt underhåll. Fogarna mellan kakelplattorna är en av de mest utsatta delarna och kan lätt bli missfärgade eller spricka om de inte tas om hand på rätt sätt. Många tänker inte på att fogarna spelar en avgörande roll, inte bara för det visuella intrycket, utan även för att skydda väggar och golv från fukt- och mögelskador.

 

I det här inlägget kommer vi att gå igenom enkla men effektiva steg för att hålla dina fogar rena, fräscha och i toppskick. Från daglig rengöring till reparation och försegling, får du här alla verktyg du behöver för att dina kakel- och klinkerfogar ska hålla sig lika snygga som när de var nya. Här är några tips och steg för att enkelt hålla dina fogar i toppskick:

 

 

Rengöring är nyckeln

 

Daglig rengöring: Använd en mild såplösning och en mjuk svamp eller trasa för att torka av kakel och fogar efter duschen eller matlagning. Detta förhindrar att smuts och kalkavlagringar byggs upp.

Veckorengöring: En gång i veckan kan du använda en mer djupgående rengöring. Blanda vatten med lite vinäger eller bikarbonat och skrubba fogarna med en tandborste eller en annan mjuk borste. Detta hjälper till att avlägsna eventuell ingrodd smuts.

 

Undvik starka kemikalier

 

Undvik rengöringsmedel som innehåller blekmedel eller andra starka kemikalier, då de kan skada både kaklet och fogarna över tid. Naturliga rengöringsmedel, som vinäger och bikarbonat, är ofta tillräckligt effektiva och skonsamma.

 

Försegling av fogar

 

Förläng livslängden: Om dina fogar är porösa kan de dra åt sig smuts och missfärgas snabbare. Genom att applicera en fogförsegling efter rengöring skapar du en skyddande barriär som håller smuts och fukt borta. Försegling bör göras ungefär en gång om året.

Så här gör du: Använd en liten pensel för att applicera förseglingen på fogarna och torka av eventuellt överskott från kaklet innan det torkar. Se till att rummet är väl ventilerat när du applicerar förseglingen.

 

Reparera dina skadade fogar

 

Identifiera skador: Kontrollera regelbundet fogarna för sprickor eller avflagnade bitar. Skadade fogar kan leda till fuktskador bakom kaklet, vilket kan bli kostsamt att reparera.

Enkel reparation: Små skador kan repareras med fogmassa som matchar den ursprungliga färgen. Rengör området noggrant, applicera fogmassan och jämna till med en fuktad finger eller verktyg. Låt det torka ordentligt innan du använder området igen.

 

Förebygg mögel

 

Håll ytor torra: Efter dusch eller matlagning, se till att ytorna är torra genom att torka av dem. Fuktiga miljöer är en perfekt grogrund för mögel.

Använd ett avfuktande medel: I områden med hög luftfuktighet kan ett avfuktande medel eller en bra ventilation hjälpa till att minska risken för mögelbildning.

 

Regelbunden uppföljning

 

Inspektera fogarna: En gång i månaden, ta en närmare titt på fogarna för att säkerställa att de inte börjar missfärgas eller försämras. Tidig upptäckt av problem gör det enklare att hantera dem.

hero

Lär dig mer om kakel och klinker

Ta del av mer teknisk kunskap, tips och trix

Golv eller vägg?

Få bättre koll på olika slitstyrkor, ett attribut att också ha i åtanke för plattor utomhus!


Hur vet jag om en platta är slitstark?

Halkdämpning

Du vet vilka plattor som är för golv, men vilken platta funkar bäst där du tänkt lägga den?


Få koll på halkdämpning

Kakelskola

Det finns massor att lära om kakel och klinker. Ta del av din guide om världen av kakel och klinker.


Se mer av Kakelskolan