Ange e-post för det konto som du önskar återställa lösenord för.

Ett mail med instruktioner för återställning av lösenord har skickats till {{data.email}}

{{errorMessage}}

Logga in

Du är nu registrerad

Logga in för att spara produkter och material i dina listor.

Lösenordet är för svagt

{{errorMessage}}

Operahuset i Sydney | 50 år

 

Ett av Australiens kändaste landmärke, med koppling till Ekeby.

 

Sydney Opera House är utan tvekan ett av världens mest ikoniska landmärken och en symbol för arkitektonisk briljans. Det som ofta fångar folks uppmärksamhet är byggnadens karakteristiska tak, vars skönhet ligger i dess detaljerade design och material. Vad många kanske inte vet är att detta fantastiska tak är skapat av Höganäs Kakel, en svensk keramisk innovation som har förvandlat taket till ett konstverk. På byggnadens tak ligger över 1 miljon plattor av Höganäs Kakels serie Sydney i färgen gråvit.

 

 

Arkitekturens mästerverk

 

Operahuset i Sydney är känt för sin unika och moderna arkitektur. Arkitekten, Jørn Utzon, skapade en struktur som inte bara var spektakulär, utan också tekniskt avancerad. Ett av de mest imponerande elementen är taket. Denna detalj är vad som ger byggnaden dess karakteristiska utseende och gör den till ett av de mest igenkännbara landmärkena i världen.

 

Kakelmagi från Höganäs Kakel

 

Det som gör taket på Operahuset i Sydney så imponerande utöver dess form och struktur, är det materialet som används på byggnadens tak. Höganäs Kakel är känt för sin höga kvalitet och långvarighet och vågade ta sig an det unika projekt som arkitekten Jørn Utzon skapat.

Som den arkitekt han var, ville Jørn Utzon framhäva det skulpturala i byggnaden. Han ville dessutom att ytan skulle reflektera Sydneys stämningsfulla nattljus.

Valet föll på en unik keramisk platta, som Jørn Utzon utvecklade i nära samarbete under senare delen av 60-talet med Höganäs Kakel. Resultatet – En platta som var blank utan att vara speglande, med en yta likt hamrat silver – ojämn och levande. Den Femte Fasaden kom taket att kallas.

En miljon plattor gick det åt för att uppnå den femte fasaden som Utzon var ute efter. Varje platta är unik och skapar en vacker kontrast mot himlen och havet.

Detta material har inte bara visat sig vara estetiskt tilltalande, utan det har också bevisat sin hållbarhet genom åren. Det har stått emot väder och tid och behåller fortfarande sin skönhet.

 

 

Kontrast och skönhet

 

Sydney Opera House erbjuder en fantastisk utsikt över staden och vattnet, men trots det så går det inte att låta bli att beundra taket. Plattan, som fick namnet Sydney, ger taket en unik textur och färg som skapar en vacker kontrast mot den blå himlen och det klara vattnet. Det är som om varje platta har en egen historia att berätta, och tillsammans skapar de en visuell fest för ögonen.

 

Arkitektonisk inspiration

 

För arkitekturälskare och designentusiaster är Sydney Opera House en källa till oändlig inspiration. Takets struktur och mönstret som Sydneyplattan skapar påminner oss om kraften i detaljer i arkitektur. Det visar oss hur små element kan förvandla en byggnad till ett konstverk. Det är ett bevis på att arkitektur och konst kan förenas i perfekt harmoni.

Om vi tar en närmare titt på takets mönster kan vi uppskatta den noggrannhet och skicklighet som krävdes för att skapa detta konstverk. Varje platta av är som en pusselbit, och när de kombineras skapar de ett fantastiskt tak som är mer än summan av sina delar. En påminnelse om att även i de största projekten är det detaljerna som räknas.

 

 

Stolta över en historisk prestation

 

Att veta att Höganäs Kakels produkter användes för att skapa taket på Sydney Opera House påminner oss om Sveriges rika arv av keramisk konst och hantverk. Delaktigheten i detta projekt är något som Höganäs Kakel är väldigt stolta över.  Att deras material och produkt har blivit en del av ett av världens mest kända landmärken och har satt sin prägel på historien.

Sammanfattningsvis är taket på Sydney Opera House en fantastisk prestation i arkitektur och konst. Med Höganäs kakel som hjälp har detta tak blivit en ikon i sig själv och en viktig del av Australiens kulturella arv.